Kaupallinen yhteistyö

Pilkki on jokamiehen oikeus

Pilkki on jokamiehen oikeus

Vuokila ja Palomaa ovat itsekin kovia pilkkimiehiä. He tietävät, että kun mukana on hyvät varusteet, on pilkkiminen yhtä nautintoa.

Pilkkiminen lienee Suomen suosituimpia koko perheen talviaktiviteettejä. Pilkkiä voi läpi talven, mutta mitä keväämmäksi mennään, sen paremmin kala syö. Parasta pilkkiminen on hyvässä seurassa, kun mukana on maukasta evästä ja hyvät varusteet. Monelle seurasta ja luonnosta nauttiminen on saalistakin tärkeämpää.

Harrastuksen alkuun pääsee pienellä panostuksella. Parilla kympillä saa jo useamman erilaisen pilkin, syöttejä sekä pilkkivavan. Niiden lisäksi Säästötexin toimitusjohtaja Markku Vuokila sekä Henri Palomaa suosittelevat joko moottorilla toimivaa tai käsikäyttöistä jääkairaa, sohjokauhaa sekä kunnon pilkkireppua, jonka saa jakkaraksi.

Tornion Tampereen Säästötexissä on pilkkitarvikkeita mistä valita.

Tornion Tampereen Säästötexissä on pilkkitarvikkeita mistä valita.

Vaatetukseksi itsekin ahkerat pilkkimiehet kehottavat pukemaan lämpimän pilkkihaalarin, kynsikkäät, korvaläpällisen lakin sekä huopavuoriset kumisaappaat. Tuulenpitävän pilkkiteltan suojissa pilkkiä voi mukavasti tuiskussa ja viimassakin.

Kärsivällisyys palkitaan

Aloittelevalle pilkkijälle Vuokila ja Palomaa antavat muutaman kullanarvoisen vinkin. Reikiä kannattaa ensinnäkin kairata heti alkuun useampia. Kun aloittaa matalammasta ja etenee kohti syvempää vettä, voi testata millä korkeudella kala parhaiten syö. Parhaat pilkkipaikat ovat perinteisesti niemennokat sekä syvän ja matalan veden välimaastot.

Toinen vinkki on kärsivällisyys. Pilkkiminen on herkkä laji, eikä luovuttaa kannata, vaikkei kala heti söisikään.

Pilkkimiseen ei tarvita lupia, sillä se kuuluu jokamiehen oikeuksiin.

Pilkkimiseen ei tarvita lupia, sillä se kuuluu jokamiehen oikeuksiin.

– Voi kokeilla vaihtaa paikkaa ja pilkkiä erilaisilla pilkeillä ja erivärisillä syöteillä. Pystypilkki toimii kaikissa olosuhteissa, mutta jos syönti on huono, voi kokeilla morria tuoreella kärpäsentoukkasyötillä. Tasuri taas on melko varma ahvenrohmu.

Viime aikoina pilkkijät ovat alkaneet suosia haspeli-vapoja sekä led-valolla varustettuja vilkkupilkkejä. Ne houkuttelevat kaloja pimeässä vedessä puoleensa.

Ja kun kala sitten alkaa syödä, reiältä ei kannata poistua ennen kuin oma saalistavoite on täynnä.

– Liiat kalat kannattaa päästää takaisin veteen. Onpahan hyvä syy palata uudelleen pilkille hakemaan lisää saalista, Vuokila lisää.

 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös