Taina Nuutinen-Kallio

Keminmaalaiselle Sauli Lahdenperälle Kallinkankaalta Karunkiin ulottuva latureitti on jo tuttu.

- Olen hiihtänyt latua pitkin kotikylääni Arpelaan, johon latu haarautuu reitiltä, hän kertoo.

Lahdenperä on jo useamman kerran osallistunut kevättalvella järjestettävään Keminmaan laturetkeen. Suunnitelmissa on osallistua siihen nytkin tulevana lauantaina.

- Tapahtuma on mukava, monen kylän yhteinen juttu, Lahdenperä toteaa.

19. kertaa järjestettävän Keminmaan laturetken reitin pituus on 55,3 kilometriä yhteen suuntaan. Aikaisempina vuosina retken reitti on ollut noin 25 kilometrin mittainen suuntaansa. Tänä vuonna retkellä on siis noin kolmekymmentä kilometriä lisää mittaa, kun reitti jatkuu Lautamaasta Karunkiin saakka. Retkelle voi lähteä reitin molemmista päistä tai välillä sijaitsevista kylistä.

Järjestelyissä mukana oleva Raimo Arponen Liedakkalan kyläyhdistyksestä kertoo, että Kallilta Korkeamaahan ulottuva reitti on kovassa käytössä, ja hiihtobaana melko leveä.

Markku Toratti Kantojärven kyläyhdistyksestä arvelee, että Lautamaan ja Kantojärven välinen osuus on maastollisesti haastavin, tosin sunnuntaihiihtäjälle sopiva. Nosanmaan rakan huippu ulottuu noin kuuteenkymmeneen metriin. Reitti nousee hitaasti korkealle myös Kirvesjärven ja Hanhijärven välisellä pätkällä.

- Reitillä ei uskoisi, että ollaan Meri-Lapissa. Moni on verrannut latureittiä pohjoisemman Suomen latuihin, Toratti tietää.

- Ladut eivät laadullisesti poikkea Ylläksen tai Levin laduista ollenkaan muuten kuin korkeuseroina, Arponen toteaa.

Järjestäjien mielestä lumivarmassa Keminmaan laturetkessä olisi markkinarako isommaksikin tapahtumaksi, jota voisi markkinoida enemmän esimerkiksi matkailijoille.

Kalli–Karunki -reitti ja maaliskuinen laturetki on antanut piristysruiskeen reitin varrella sijaitseville kylille.

- Moni kantojärveläinen on löytänyt hiihdosta itselleen uuden harrastuksen. Ihan pelkästään reitin vuoksi on hankittu sukset, Toratti toteaa.

Laturetkelle osallistuu semmoisiakin hiihtäjiä, jotka sivakoivat koko reitin päästä päähän: 110 kilometriä.

- Ihmiset haluavat haastaa itseään, toteaa Markku Toratti.

Kaikki retkelle osallistujat eivät suinkaan sivakoi superpitkää matkaa. Laturetkelle voi osallistua kukin voimiensa mukaan. Korkiamaassa järjestetään myös talvirieha. Siellä pidettävät lasten hiihtokilpailut alkavat kello 12.30.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös