Taina Nuutinen-Kallio

Kemi-Tornio -alueen nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset osallistuivat kiertoajeluun, jossa tutustuttiin nuorten hyvinvointia vahvistaviin toimintamalleihin. Meri-Lapissa on tällä hetkellä meneillään useampikin nuorten osallisuutta lisäävä hanke.

Kiertoajelulla tutustuttiin Pohjantähti-opiston Erityistukea elämään -hankkeeseen, Kemin jäähallilla kuultiin sosiaalista osallisuutta parantavista palveluinnovaatioista. Tervahallilla tutustuttiin Hyvinvointia yhteistyöllä Meri-Lapissa ja Tolokkua elämää -toimintaan. Lapin ammattikorkeakoululla kuultiin Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen edistämisestä, Starttivalmennus Staran toiminnasta sekä Lapin nuorten MOP-suuntana tulevaisuus -hankkeesta.

Kiertoajelukin tehtiin hankkeen puitteissa. Sen järjesti Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra. Ritva Sauvola kertoo, että Sokran tavoitteena on muun kirkastaa muiden hankkeiden tuloksia. Toiveissa on, että hankkeissa löydetyt parhaat toimintamallit otettaisiin käyttöön hankkeiden päätyttyä.

- Meri-Lapin alueella tehdään monenlaista kehittämistyötä, Sauvola kiittelee.

Reija Paananen ja Sakari Kainulainen Sokra-hankkeesta kertovat, että merilappilaisten nuorten tilanne on huolestuttava.

Nuorisotyöttömyys on korkea, on osattomuuden ja toivottomuuden tunnetta.

Voiko hankkeista olla oikeasti apua näille nuorille? Paananen ja Kainulainen ovat varmoja, että voi.

- Pienillä panostuksilla voidaan vaikuttaa nuoren elämään positiivisesti, Paananen toteaa.

Hän kertoo esimerkin: yhden psykiatrisen laitoshoitopäivän hinnalla (noin tuhat euroa) voidaan järjestää nuorelle pitkäksi aikaa ennaltaehkäisevää toimintaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös