Lounais-Lappi

Pari sanaa kaivoksista

Kaivosyhtiö Terrafamen saatua uuden vähemmistöomistajan Trafigurasta, on keskustelu kaivoksista jälleen kiihtynyt. Trafiguran historia huolestuttaa monia. Yhtiön osalta on kuitenkin hyvä huomioida, että se ei osallistu Terrafamen operatiiviseen toimintaan millään tavalla.

Valtion enemmistöomistus yhtiössä varmistaa, että kaivostoiminta toteutetaan vastuullisesti.

Tilannetta Terrafamen kaivoksella on haastavaa hahmottaa, ellei ole itse käynyt paikan päällä. Kyseessä on valtaisa operaatio, jota ei yksinkertaisesti vain voida keskeyttää. Bioliuotusprosessit jatkuvat ja on kaikkien etu, että kaivosta pyritään kehittämään nyt yhdessä sijoittajien kanssa.

On tärkeää, että veronmaksajien rahoitus yhtiölle voidaan nyt lopettaa ja yhtä tärkeää on myös huolehtia ympäristöstä. Terrafame on tärkeä työllistäjä Kainuussa ja tällaisena aikana on tärkeää huolehtia ihmisten työpaikoista. Sopimus Trafiguran kanssa auttaa näissä tavoitteissa.

Kaikkien kaivosten vastustaminen itsessään on hyvin erikoista, mikäli vastustaja kuitenkin käyttää tuotteita, joiden valmistaminen on mahdotonta ilman kaivostoimintaa.

Lähes koko hyvinvointiyhteiskuntamme perustuu maametalleihin, joita ihmiskunta on louhinut maasta tuhansia vuosia. Meillä ei olisi autoja, lentokoneita, asuntoja, matkapuhelimia, tietokoneita tai mitään muutakaan kehittynyttä teknologiaa, ellei meillä olisi kaivostoimintaa.

Siksi kaivoksiin kannattaa aina ottaa tapauskohtainen kanta.

Lapissa on tällä hetkellä vireillä useita hankkeita, jotka aiheuttavat runsaasti keskustelua. Keskustelu on tärkeää ja hyvin toimiva kaivos vaatii itselleen sosiaalisen toimiluvan ympäröivältä yhteisöltä.

Olen jo aiemmin ilmoittanut, että en kannata esimerkiksi Soklin kaivosta Savukoskella, koska se vaarantaisi alueen muut elinkeinot sekä pyrkimyksen palauttaa lohi Kemi-Ounasjoen vesistöalueelle.

Vastaavasti olen myös huolestunut Hannukaisen kaivoksesta ja sen vaikutuksista matkailuelinkeinoon Kolarissa. Kaivos näyttää nousevan isoksi kuntavaaliteemaksi alueella ja niin pitääkin.

Kansanedustajat kun eivät päätä kaivosten perustamisista, vaan päätäntävalta on kaavoituksen kautta kunnilla. Toivottavasti Kolarissa löydetään sinne parhaiten soveltuva ratkaisu.

Selvää kuitenkin on, että matkailun hyvää kehitystä alueella ei kannata vaarantaa kaivoksella, mikäli sitä ei kyetä sovittamaan yhteen muiden elinkeinojen ja intressien kanssa.

Jos nämä hankkeet aiheuttavat minussa huolta, niin vastaavasti olen iloinen Suhangon ja Rompaksen hankkeista.

Uskoakseni ne voidaan toteuttaa ympäristöä kunnioittaen ja muiden elinkeinojen intressit huomioiden. Niidenkin suhteen päätäntävalta on kuitenkin kunnilla.

Oli kaivoksista siis mitä mieltä tahansa, ovat ne yksi hyvä syy muiden lisäksi lähteä mukaan kuntavaaleihin ja kuntapäättäjäksi. Parhaat päätökset tehdään lähellä niitä ihmisiä, jotka päätösten vaikutuspiirissä asuvat.

Mikko Kärnä

kansanedustaja


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ja siinäkin tapauksessa vain, että toimija ilmoittaa jo lupia hakiessaan kaupallistavansa ylös kaivetun ja murskatun uraanin tai toriumin käytön. Talvivaara ja nyt Terrafame ovat osoittaneen käytännössä, kuinka helposti tämäkin veto-oikeus kierretään ja vielä valtion korkeimpien hallintovastuullisten hyväksymänä. Koska uraanin talteenoton tehokkuus kokonaisuraanista on heikko, perustelu, että se toteutetaan vain ympäristön takia, on tälle alalle tyypillistä vihermaalailua.

    Jos jostakin ihmeestä löytyy oikeasti vastuullinen kaivostoimija, käyttäisin mielelläni heidän toimittamia raaka-aineitaan, mutta sellaista ei vain yksinkertaisesti ole – vaikka kuinka vihermaalailevat. Kaikki minimoivat tuotantokustannuksia. Paras mahdollinen teknologia ei ole tavoitteena, vaan halvin mahdollinen.

  • Nimetön

    ”Kansanedustajat kun eivät päätä kaivosten perustamisista, vaan päätäntävalta on kaavoituksen kautta kunnilla”
    Pieni tarkennus tähän: Vain uraani- ja torium-kaivoshankkeiden osalta päätäntävalta (veto-oikeus) on kunnalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös