Lounais-Lappi

Terveet jalat vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin

Voit olla hyvinkin ahkera ylläpitämään perusterveyttäsi, mutta jalkojen hoitaminen saattaa unohtua täysin.

Tuntematon
Terveet jalat vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin

Säännöllinen jalkojen rasvaus ylläpitää niiden terveyttä.

Tiia Hemminki

Hoidotta jättäminen on tuttu ilmiö Henna-Riikka Tervaniemelle, joka on jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut lähihoitaja.

Tervaniemen yritys Meri-Lapin Jalkahoitola avattiin viime vuoden elokuussa. Uusiin tiloihin yritys muutti tämän vuoden alussa.

Jalkojen hoitoa hän pitää erityisen tärkeänä. Pienet, mitättömiltä tuntuvat vaivat jaloissa saattavat hoitamattomina vaikuttaa koko kehon terveyteen.

- Esimerkiksi hoitamaton kipeä känsä saattaa vaikuttaa kävelyyn. Ihminen välttää kipua ja tiedostamatta kuormittaa jalkoja eri tavalla kuin normaalisti, jolloin kävely ja ryhti muuttuvat.

Tervaniemi on asiakkaistaan huomannut, että he jakaantuvat tasaisesti niihin, jotka hoitavat jalkojaan ja niihin, jotka eivät. Yleisimpiä ongelmia ovat jalkojen kuivuus ja halkeamat, jotka johtuvat rasvauksen puutteesta.

- Jalkojen kovettumia ei tulisi hoitaa jalkaraspeilla. Hyvä, säännöllinen rasvaus perusvoiteella tai ureapohjaisella voiteella pehmittää jalkojen ihoa, jolloin iho pysyy joustavana.

Kuivat, halkeilevat jalat eivät ole pelkästään kosmeettinen vaiva. Rikkoutunut iho voi olla infektiovaara, jolloin voi saada esimerkiksi syylän tai jalkasilsan muun muassa yleisistä pesutiloista tai uimahalleista. Infektiot ovat ennaltaehkäistävissä hyvällä jalkojen omahoidolla.

Erityistä huomiota jalkojen hoitoon tulisi kiinnittää, jos sairastat diabetesta. Diabeetikoille syntyy jalkavaurioita herkemmin kuin muille. Syynä tähän on diabeteksen aiheuttamat lisäsairaudet: hermosto-, verisuoni- ja sidekudoksen muutokset. Lisäksi korkea verensokeritaso lisää tulehdusriskiä.

Jalkojen hoidossa Tervaniemi painottaa myös oikean kokoisia sukkia: niiden tulisi olla kokoa suuremmat kuin käytettävän kengän koko on. Tämä johtuu siitä, että sukat kutistuvat pesussa. Pienet sukat puristavat varpaat virheasentoihin ja suppuun. Lisäksi jalkojen hikoilu lisääntyy pienissä sukissa.

- Varsinkin lapsien kohdalla tähän tulee kiinnittää huomiota. Lapsen jalka on vielä sellainen, että se kasvaa ja kehittyy. Jos lapsi kulkee liian pienissä sukissa tai kengissä, virheasentojen kehittyminen on mahdollista.

Tervaniemen mukaan osa jalkojen ongelmista on ikäsidonnaisia.

- Ikäihmisille on hyvin tyypillistä kynsien paksuuntuminen, eikä niitä pystytä itse hoitamaan.

Tervaniemi painottaa, että hyvin yksinkertaisilla, ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä jalkojen terveyttä pystytään ylläpitämään.

- Pese jalat päivittäin haalealla vedellä. Kuivaa varpaanvälit huolellisesti ja rasvaa jalat sen jälkeen. Vaihda sukat päivittäin. Kynnet leikataan suoraan ja teräväksi jääneet kulmat viilataan.

On myös hyvä tuntea oma jalkatyyppinsä arvioimalla kaarien korkeus ja jalkojen ryhti. Tämän voi tarkistaa jalkapeilin avulla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös