Solidaarisuus hukassa

Lentokentillä lakkoillaan ja ajetaan omaa etua, vaikka valtaosa työntekijöistä on sitoutunut nollakorotuksiin.

Katja Lehto
Solidaarisuus hukassa

Lentojen peruuntumisesta syntyy iso haitta Lapin matkailulle.

Ammattiliitto Pro suunnitteli helmikuun lopulle, koulujen hiihtolomaviikoille, lomalennot pysäyttävää lakkoa, mutta lakosta ei tullut sillä kertaa mitään. Työ- ja elinkeinoministeriö siirsi työnseisauksia kahdella viikolla eteenpäin. Päätöksen teki työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) valtakunnansovittelijan esityksestä.

Lomalaiset kiittivät Lindströmin päätöstä, mutta Pron puolella ratkaisua ihmeteltiin. Pron mielestä ministeriö esti ”käyttämästä yhtä neuvottelukeinoa eli työtaistelutoimenpidettä”.

Kovin kauan lentokenttäväen ei tarvinnut lakkoaan odottaa. Finnair perui perjantaina yli sata lentoa Ilmailualan unionin IAU:n lakon ja tukilakkojen takia.

Finnairille lakko merkitsee miljoonien eurojen menetystä, vaikka Finnair ei ole kiistassa osapuoli. Työnantajapuolta edustava Palta ei ole suostunut kenttä- ja matkustamopalveluja tarjoavan Airpron esittämiin työnehtojen parannuksiin. Kiistaa on yritetty ratkoa valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla, mutta laihoin tuloksin.

Työtaistelut ovat lentoliikenteessä yleisiä muuallakin Euroopassa. Pienet, strategisessa asemassa olevat ammattiliitot pystyvät pysäyttämään koko lentoliikenteen niin halutessaan. Lakko on tehokas keino puristaa lisää palkkaa erityisesti sellaisessa tilanteessa, jossa muut haaveilevat pääsystä aurinkorannalle tai vaikkapa Lapin tuntureille.

Solidaarisuus on muutenkin pelkkä sana. Kilpailukykysopimukseen on sitoutunut yli 90 prosenttia työntekijöistä, mutta logistiikka-alaa se ei hidasta. Oman tilipussin kasvattaminen menee Suomen kilpailukyvyn edelle.

Matkailu-, majoitus- ja ravintolapalvelualan toimitusjohtaja Timo Lappi ihmettelee, miten sama porukka lakkoilee jatkuvasti ja aiheuttaa samalla isoa taloudellista haittaa täysin ulkopuolisille tahoille. Sitä voikin ihmetellä.

”Ei voi olla niin, että kerta toisensa jälkeen pienen avaintoimialan liitto aiheuttaa ulkopuolisille merkittävää vahinkoa omien järjestöpoliittisten asioidensa ajamiseksi”, Lappi sanoo (IL 10.3.).

Lentokenttäväen mielenilmaukset kirpaisevat pahasti Lapin matkailua. Nyt on paras kevätsesonki ja uutta väkeä tulee muun muassa Aasiasta. Koko maakunnan näkökulmasta on tärkeä, että lupaavasti käynnistynyt Aasian matkailu kasvaa ja lomalaiset ovat tyytyväisiä. Lomasta voi jää kehno maku pienen porukan lakkoilun takia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös