Eläinpuistoissa paljon uusia pariskuntia ja eläinvauvoja – Ranualla peräti kolme villisikaa tiineenä

Suomen eläinpuistot tuovat eläimistöönsä nuoria suvunjatkajia

Pekka Aho
Eläinpuistoissa paljon uusia pariskuntia ja eläinvauvoja – Ranualla peräti kolme villisikaa tiineenä

Ranuan tuore jääkarhunpentu astui ihmisten ilmoille ensimmäisen kerran tällä viikolla. Pentua luonnehditaan rohkeaksi ja reippaaksi.

STT, MIKA-MATTI TASKINEN

Suomen eläinpuistojen kevät- ja kesäkausi lupaa kävijöille paljon suurta, pientä ja eksoottista söpöyttä.

Ähtärin eläinpuiston tiedottaja Elina Viitanen kertoo, että puiston Shila-niminen naaraslumileopardi sai kumppanikseen Englannista puolitoistavuotiaan Jamalin.

– Puolisoa on etsitty pitkään, koska lumileopardikannasta pidetään tiukkaa kirjaa. Nämä lumileopardit vaikuttavat tulevan hyvin toimeen keskenään, Viitanen kertoo.

Talvella Ähtärin ahmakanta tuplaantui, kun Ranuan eläinpuiston kasvatti, Ahmatti-niminen ahma, saapui ilahduttamaan Roosa-ahmaa.

– Roosa on selvästi ottanut Ahmatin siipiensä suojaan. Se piristyi kummasti, kun terhakka nuori uros saapui ahmatarhaan.

Jamal ja Ahmatti ovat kuitenkin vielä niin nuoria, että jälkeläisten tassujen temmellystä saataneen odottaa ainakin ensi vuoteen.

Ähtärin vuoden suurin tapahtuma ajoittuu vuoden loppuun, kun jättiläispandapariskunnan on määrä muuttaa Kiinan Chengdussa sijaitsevasta pandojen suojelukeskuksesta Etelä-Pohjanmaalle joulukuussa.

Visenteille suvunjatkajia

Niin Ähtärissä kuin Korkeasaaressa karhut heräilivät talviuniltaan jo helmikuussa. Ähtäristä kerrotaan, että Mimmi-niminen karhuemo on laihtunut jo kolmekymmentä kiloa pentujen imetyspuuhissa.

Korkeasaaren eläintarhaan Helsinkiin on puolestaan saapunut nuori biisoninsukuinen visenttinaaras. Visenttejä on tarkoitus tuoda kevään aikana vielä kaksi lisää, jotta lauma saataisiin lisääntymään, Korkeasaari kertoo tiedotteessaan. Naaraat ovat jo niin iäkkäitä, ettei uusia visenttejä ole syntynyt Korkeasaaressa kymmeneen vuoteen.

Jääkarhunpentu jo hyvin omatoiminen

Ranualla riittää vilskettä keväällä ja kesällä, kertoo eläinpuiston intendentti Mari Heikkinen. Villisikojen raitaporsaiden syntyvyyden kanssa on painittu, mutta nyt jopa kolme emakkoa on tiineenä.

- Toivottavasti kahtatoista porsasta ei emakkoa kohden saada. Muutamankin kanssa vipinää riittäisi, Heikkinen nauraa.

Raitapaitaisten pikkuporsaiden on määrä syntyä kesäkuun alussa.

Helmipöllö pesi Ranuan puistossa ensimmäistä kertaa viime kesänä. Aivan lähiaikoina selviää, kelpaako puisto edelleen pesimäpaikaksi.

- Mammojen pitäisi mennä pönttöihin tämän kuukauden aikana. Huhti–toukokuussa voitaisi sitten odottaa poikasten kuoriutuvan.

Jääkarhuperheen uusin tulokas on ollut leikkisä ja viettänyt paljon aikaa ulkotiloissa. Heikkisen mukaan jääkarhunpentu on jo määrätietoinen toimissaan.

- Pentu on ottanut pesän turvapaikakseen ja saattaa kömpiä sinne ihan itsenäisesti nukkumaan. Se kyllä tietää itse, miten hommat hoidetaan, Heikkinen sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös